magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Somogy » Zselici Tájvédelmi Körzet
Zselici Tájvédelmi Körzet
 
Kaposvár környékén számos természeti érték, látnivaló várja a látogatókat. A természetet kedvelők barangolhatnak a Zselici Tájvédelmi Körzet vadregényes lankáin, kisvasutazhatnak a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet erdeiben az egykori puszták helyén, vagy a hagyományos halászati módszerekkel ismerkedhetnek a Csombárdi-tónál. Az érdeklődők számos programlehetőség közül választhatnak, amelyek között minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelőt.Zselici Tájvédelmi Körzet és Zselici Csillagoségbolt-park

Dél-Dunántúl sajátos megjelenésű, természeti értékekben bővelkedő, mégis kevéssé ismert „zöld szigete” a Zselic. Kaposvártól délre található a Zselici Tájvédelmi Körzet, melynek természeti értékét a széles, lapos dombhátakat és a köztük húzódó völgyeket borító erdőségek adják, ahol különleges erdővadon alakult ki. Egyedülállónak számít az ezüsthársas bükkös, valamint ritkaság az ezüsthársas-gyergyános-tölgyes erdőtársulás.
Itt található Európa első Csillagoségbolt-parkja, amely 2009 novembere óta viselheti e megkülönböztető címet, valamint Magyarország első e-tanösvénye, mely az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével járható be.
A természetszerető látogatók izgalmas éjszakai csillagnéző túrákon vehetnek részt a Zselici Csillagoségbolt-parkban, vagy szakvezetéses túrán ismerkedhetnek a zselici erdő életének titkaival.Fekete harkály tanösvény

A Kaposvár-Töröcske határában, 2010-ben átadott tanösvény különlegessége, hogy a megszokott táblák helyett az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével járható be. A terepen való tájékozódást GPS koordináták, kinyomtatható térkép, irányjelző nyilak és a fákra festett fekete harkály ábrák is segítik. Az így kialakított tanösvény környezetkímélő, a természeti környezetbe jól illeszkedő, az internetes vezetőfüzet pedig mindig naprakész, az évszaknak megfelelő ismeretanyagot tartalmaz.
A Fekete harkály tanösvény bejárása során a látogatók az erdei élővilágot, az erdő természetes működését és egy varázslatos hangulatú égerligetet ismerhetnek meg, valamint a természetvédelem gyakorlati intézkedéseibe – madárodú-telep, akácfák gyűrűzése, természetközeli erdőművelés – is bepillanthatnak.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kollégái garantált túrákkal, valamint előzetes egyeztetés alapján az év során folyamatosan kérhető programokkal várják a látogatókat.

 

Szakvezetéses túra a Fekete harkály tanösvényen

A Zselici Tájvédelmi Körzetben elterülő, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületen 2010-ben avattuk az akkor Magyarországon még egyedülálló működésű bemutató útvonalat, a Fekete harkály tanösvényt, egy könnyen megközelíthető, természetszerű erdőben, Kaposvár közelében.
A túra közben érdekes, a helyszínen megtapasztalható – akár kézzel fogható – információkat kaphatunk a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket, és akár rejtett életmódú állatokat lehet megismerni. Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületen gyakorlatban lehet megtapasztalni, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes erdőműködtető folyamatokat leutánzó, folyamatos erdőborítást fenntartó, természetközeli gazdálkodási mód. A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pallósorról lehet megfigyelni a vizes élőhelyet. Megismerkedhetünk konkrét, gyakorlati természetvédelmi intézkedésekkel is.
Program időtartama: 3-4 óra
Túra hossza: 5 km
Helyszín: Kaposvár-Töröcske déli vége
Közlekedés: Gépkocsival a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es útról Kaposvár határánál délre lekanyarodva, vagy Kaposvárról a 14-es helyi járatú busszal a végállomásig utazva. GPS: N46.298757 E17.779899
Hasznos: Fontos a szúnyogok és kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása.
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.
 
 

Információ, jelentkezés a programokra:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu

 

 
   
 
2017. 02. 24. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design