magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Pályázataink » Három folyó = Egy cél
Három folyó = Egy cél
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hat horvát természetvédelmi szervezettel együttműködésben valósítja meg a Három folyó = Egy cél - Tájrehabilitáció és a biodiverzitás megőrzése egy határon átnyúló bioszféra rezervátumért való együttműködés keretében elnevezésű projektet.

A program az első határokon átnyúló, UNESCO által elismert bioszférerezervátumot: a Mura-Dráva-Duna Bioszférarezervátumot létrehozó és működtető természetvédelmi szervezetek együttműködéseként jött létre. Célja a bioszférarezervátum területén található, természetvédelmi szempontból értékes élőhelyek fejlesztése, valamint a horvát-magyar együttműködés további erősítése.

 
 
Együttműködő partnerek

vezető kedvezményezett:
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije
 
projekt partnerek:
1. Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2. Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije
3. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode
4. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije
5. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije
6. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije


A pojekt teljes költségvetése: 930.663 EUR, melyből a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektrészére 358.285 EUR fordítható.


A megvalósítás időtartama:  2014. szeptember 1.  és  2015. november 30. között.


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság projektrésze a kölkedi Belső-Béda holtág tájképi rehabilitációját, vízminőségének javítását, és horgászati infrastruktúrájának fejlesztését célozza meg. A Belső-Béda holtág védett természeti területen található: része a Duna-Dráva Nemzeti Parknak és a Béda-Karapancsa Natura 2000 területnek. A Bioszférarezervátum pufferterületén található, amely a természet védelmén kívül ökoturisztikai és rekreációs célokat is szolgál.  Jelentős természetvédelmi értéket képvisel, szerepel a „szentély” típusú holtágak listáján, számos védett, fokozottan védett és közösségi jelentőségű fajnak nyújt élőhelyet. Az Igazgatóság célja, hogy az értékes természeti környezethez méltó körülményeket alakítson ki a horgászni, kikapcsolódni vágyó látogatók számára.
A holtágban jelenleg több mint 400 db elöregedett, rendkívül rossz állapotú, használaton kívüli horgászstég található. Ezek nem csupán a tájképet rombolják, de sok esetben veszélyesek is.
A projekt keretében megtisztítjuk a holtágat az elöregedett stégektől, és helyettük 65 db új, tájba illő, fából készült stéget telepítünk a horgászok számára.
Az élővilág megőrzése és a terület rekreációs célú hasznosítása szempontjából egyaránt fontos a vízminőség javítása, melynek érdekében a túlszaporodott hínárnövényzet részleges eltávolítását és a víz szervesanyag-tartalmának biológiai úton való csökkentését tervezzük.

 
 
Meghívók
 
 
 
 
 
Sajtóközlemények
 
 
 
 
 
Elbontandó stégek a Belső-Bédán (Fotó: Tálos András)
 
 
Kenuzás a Belső-Bédán a projektpartnetrekkel (Fotó: Tálos András)
 
 
 
 
Az IPA Magyarország-Horvátország Cross-border Co-operation Programme 2007–2013 „Three Rivers = One Aim – Landscape Rehabilitation and Protection of Biodiversity within the Framework of the Co-operation for a Trans-boundary Biosphere Reserve” projektje
 
 
 
 
 
   
 
2015. 04. 22. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design