magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Természetvédelmi kezelés » Élővilág védelem - fajvédelmi programok
Élővilág védelem - fajvédelmi programok
 Az Igazgatóság működési területére az alábbi fajokra vonatkozó fajvédelmi tervek készítése van folyamatban
Bánáti bazsarózsa

Tátorján (Crambe tataria)
Tolna megyében az egykor jelentős kiterjedésű löszpusztagyepekek maradványainak fokozottan védett növénye. A tolnai élőhelyek nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll, de a populáció kis mérete és fragmentáltsága miatt a növény aktuálisan veszélyeztetett. Fő veszélyeztető tényezői az élőhelyeinek becserjésedése valamint a környező mezőgazdasági területeken használt kemikáliák.


Bánáti bazsarózsa (Paeonia banatica)
A Kelet-Mecsek déli lejtőinek színpompás, fokozottan védett növénye, amelynek a világállományának 95%-a található itt. Veszélyeztető tényezői egyes erdészeti tevékenységek, gyűjtés, élőhelyének csökkenése.


Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa)
Belső-Somogy két láptavában élő rovarfogó hínár, amely valamikor elterjedt volt a Dráva holtágaiban is. Jelenleg az élőhelyéül szolgáló lápok kiszáradása fenyegeti a populációt.


Villányi télibagoly (Polymixis rufocincta ssp isolata)
A kárpát-medencei bennszülött lepkealfaj egyetlen ismert populációja a Villányi-hegységben található. Mivel csak egyetlen kis populáció él belőle ezért az élőhelyén bekövetkező bármilyen nem kívánt esemény (pl. tűz) komoly hatással lehet a lepkeállományra.


Haragos sikló (Coluber caspius)
A nagytermetű siklófaj hazánkban már csak néhány, egymástól elszigetelt élőhelyen maradt fenn pár száz példányra tehető populációban. Fő veszélyeztető tényezői az élőhelyeinek csökkenése mellett a kóbor kutyák, macskák általi predáció, a turisták általi zavarás és valószínűleg az illegális gyűjtés is.

 

 

   
 
2009. 07. 07. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design