magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Baranya » Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet
Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet
 

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet természeti és kultúrtörténeti értékekben egyaránt bővelkedik. A tájvédelmi körzet legmagasabbra emelkedő része, a Jakab-hegy elsősorban geológiai és kultúrtörténeti értékeiről nevezetes. A hegyet felépítő kavics-konglomerátum és vörös homokkő legszebb kifejlődései a Babás-szerköveknél, illetve a Zsongor-kő kilátónál tanulmányozhatók. A szép panoráma mellett figyelmet érdemel a korai vaskorból származó földvár a körülötte elhelyezkedő halomsírokkal és a XIII. században épült pálos kolostor maradványa. A területen található Nyugat-Mecseki karszt felszíni látványosságai a víznyelők, töbrök, források, valamint a Melegmányi- és a Nagy-mély-völgyben található mésztufa lépcsősorok. A mélyben több mint száz barlang helyezkedik el, a leghosszabb és egyben legismertebb a turisták számára is kiépített Abaligeti-barlang. A karsztos terület hűvös bükkösei, vadregényes szurdokerdei remek kirándulási, túrázási lehetőséget kínálnak.„A Jubileumi kereszttől a Pálos kolostor romjaihoz” túra a Jakab-hegyre

A Kővágószőlősről induló „időutazás” földtörténeti és kultúrtörténeti kalandozásra hívja az érdeklődőket, természetesen figyelmet szentelve a Nyugat-Mecsek más természeti értékeinek bemutatására is.

A vörös homokkövön szerpentinező jelzett turistaút szinte teljes hosszában emelkedik. Kitartás kell ahhoz, hogy a tudományos magyarázat mellett megismerhessük a Babás-szerkövek kialakulásának meséjét is. Rég felhagyott kőfejtő oldalában tanulmányozhatjuk a terület felépítő kőzetének szerkezetét, majd a „földrajzóra” fáradalmait kipihenve, a Mecsek talán legszebb kilátópontján a Zsongor-kő korlátjának támaszkodva élvezhetjük a lenyűgöző panorámát.

Rövid séta után elérjük a Jakab-hegy 590 méter felett elterülő fennsíkját. A terület felfedezése igazi „csemege”. Letűnt korok épített örökségei kárpótolnak a fárasztó percekért. Az ősi vár helyenként monumentális földsáncán belépve, a Pálos szerzetesek kolostor romjai mesélnek az egykor lakott terület múltjáról.

Program időtartam: 4-5 óra
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Kővágószőlős, Lila Akác vendéglő
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről induló helyközi autóbusszal
Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő túraöltözék és bakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem!
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.

 

Sárkánytúra Remeteréttől a Sárkány-szakadékig – barangolás az abaligeti karszton

A túra résztvevői az abaligeti karsztfelszín változatos formáival – víznyelőkkel, dolinákkal, töbrökkel, patakokkal – ismerkedhetnek meg. A túra útvonala érinti a fokozottan védett Szuadó-völgyet is, amely a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik legszebb, legérdekesebb része. A kirándulást követően az érdeklődők az orfűi Malommúzeumot is megtekinthetik.

Program időtartam: 4 óra
Túra hossza: 6 km
Helyszín: Remeterét
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről induló helyközi autóbusszal
Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő túraöltözék és bakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem!
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.

 

Túra a Melegmányi-völgyben

Az Árpádtető és Lapis közti műút mellett található Tripammer-fától érdemes a túrát kezdeni. A Melegmányi-völgyig tartó leereszkedés során a vágásos erdőgazdálkodás tájra gyakorolt hatását lehet megfigyelni. Az út folyamán a karszt jellegzetes formáival: töbrökkel, víznyelőkkel, forrásokkal találkozhatnak a résztvevők, majd a Melegmányi-vízesésben gyönyörködhetnek. Hóolvadás vagy nagyobb esők után a mésztufapadokon aláhulló zuhatag látványa csodálatos élményt szerez az arra járóknak. Az érdeklődők számos érdekességet tudhatnak meg az édesvízi mészkő tulajdonságairól, kialakulásáról. Útközben a vízzáró réteg következtében kialakult Petnyáki-vízesést is megtekinthető. A túra utolsó szakaszán a talán legszebb bejáratú mecseki barlang, a Kő-lyuk impozáns sziklafala is megcsodálható.
Program időtartama: 4-5 óra
Túra hossza: 5-6 km
Helyszín: Pécs, Árpádtető, Tripammer-fa
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, 31-es vagy 12-es számú pécsi helyi járatú autóbusszal, vagy Pécs és Komló között közlekedő helyközi autóbusszal
Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő túraöltözék és bakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem!
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.
Információ, jelentkezés programjainkra

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
dunadrava@ddnp.kvvm.hu

   
 
2017. 02. 24. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design