magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Somogy » Csombárdi-rét Természetvédelmi Terület
Csombárdi-rét Természetvédelmi Terület
 
A Dél-Dunántúl e jellegzetes mintegy 50 ha-os területe Belső-Somogy keleti peremén található Mezőcsokonya és Csombárd községek között.
A 2007 óta védett terület mozaikos szerkezete - a vizes élőhelyektől a száraz homokbuckákig - őrzi a természetes társulásokat, valamint az évszázados emberi gazdálkodás által kialakult értékes élőhelyeket. A területen található Csombárdi-tó több őshonos, védett halfajunknak nyújt otthont.
A környék alacsony forgalmú útjai alkalmasak kerékpár túrákra, kerékpáros csoportok mind a Balaton felől, mind Kaposvár irányából juthatnak ide.
A rét bemutatása mellett lehetőség van biciklikkel felkeresni a néhány kilométerékre található, az erdőkben rejtve meghúzódó történeti, tájképi és természeti értékeket őrző földvárakat is.
Az érdeklődők előzetes egyeztetés alapján megtartható programok keretében ismerhetik meg a területet.Szakvezetés a Csombárdi réten

Az érdeklődők szakvezetéses túra keretében ismerhetik meg a táj történetét, a természet folyamatait és a jellemző társulásokat – így az égeres láperdőt vagy a száraz homoki gyepet.
A kellemes séta során a résztvevők megismerkedhetnek a tájra jellemző, máshol már megfogyatkozott állat- és növényritkaságokkal (pl. mocsári teknőssel, gyapjúsással, vidrafűvel) is. Az erdő, mező, a fodrozódó vagy éppen fagyott vízfelszín minden évszakban élményeket és látnivalót kínál. Tavasszal a több száz virágzó fekete kökörcsin és a természetvédelmi kezelés eredményeként megszaporodott orchideák is megcsodálhatóak.
Program időtartama: 2-3 óra
Túra hossza: 4-5 km
Helyszín: Mezőcsokonya, református templom
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, távolsági busszal vagy kerékpárral Kaposvár irányából.
GPS: N46.435672 E17.645357
Hasznos: A túrán gumicsizma viselete ajánlott!
A program márciustól októberig kérhető.
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.


 
Halászati program és túra a Csombárdi réten

A program során a résztvevők szakvezetéses túra keretében ismerhetik meg a Csombárdi rét természeti értékeit. Lehetőség van a terület 4 hektáros taván megismerkedni a hagyományos kis szerszámos halászeszközökkel (varsák, dobóhálók), azokat használat közben megnézni, működésüket megérteni. Közben az érdeklődők számos érdekességet hallhatnak őshonos halainkról (sügér, csík) és az ezek sokszínűségét veszélyeztető inváziós fajokról (ezüstkárász, naphal). A tóban él a széles kárász is, amely 2012-ben elnyerte az Év hala címet.
Találkozhatunk vizeink veszélyeztetett csúcsragadozójának, a vidrának nyomaival is, amelyek a tó élővilágáról mesélnek.
Program időtartama: 3-4 óra
Túra hossza: 4-5 km
Helyszín: Mezőcsokonya, református templom
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, távolsági busszal vagy kerékpárral Kaposvár irányából.
GPS: N46.435672 E17.645357
Hasznos: A túrán gumicsizma viselete ajánlott!
A program márciustól októberig kérhető.
Programjaink igény szerint választhatóak és kombinálhatóak!
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.
 
 

Információ, jelentkezés a programokra:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu

 
   
 
2017. 02. 24. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design