magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Pályázataink » Barlangbejáratok biztosítása és lezárása
Barlangbejáratok biztosítása és lezárása
 
Projekt megnevezése: „Barlangbejáratok biztosítása és lezárása, műszaki létesítményeinek korszerűsítése a Mecsek és a Villányi-hegység területén”

A Nyugat-Mecsek 14 barlangjában és a Villányi-hegység két fokozottan védett barlangjában mintegy 66 millió forint értékben valósutnak meg a természetvédelmi beavatkozások. E beavatkozások főként lezárásokat foglalnak magukban, melyek célja az engedély nélküli behatolás megakadályozása, valamint a kezeléshez szükséges műtárgyak – pl. a biztonságos bejárást elősegítő létrák – beépítése illetve felújítása. A mánfai Kőlyuk-barlang és az orfűi Vízfő-barlang esetében, a valamikori vízmű általi hasznosításhoz kapcsolódó, napjainkban azonban már nem használt műtárgyakat és szerelvényeket bontották el.
 
A projekt megvalósulásával a 16 fokozott illetve megkülönböztetett védett barlang és képződményeinek megóvása, valamint a védett és fokozottan védett denevérek élő- és telelőhelyeinek védelme, továbbá a barlangokban az élet- és balesetveszély elhárítása oldódott meg. 
 
A 2012. júliusban megkezdődött és 2013. októberéig tartó projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program pályázat keretében valósult meg.
 
 
 
Fotódokumentáció
 
A projekt keretében megvalósult beruházások fényképei megtekinthetők ide kattintva.
 
 
  
Sajtóközlemények
 
Megjelenés: Békalencse, 2012. augusztus 30.
 
Megújult az orfűi Vízfő-barlang
Megjelenés: Békalencse, 2012. november 30.
 
Megjelenés: 2013. október 17.
 
Biztonságban a barlangok
Megjelenés: Békalencse, 2013. október 30.
 
 
 
Meghívó a projektzáró rendezvényre
 
A meghívó ide kattintva tölthető le.
 
 
 
Sajtómegjelenések
 
BAMA.hu, 2012. 08. 31.
 
 
Turista Magazin, 2012. 12. 04.
 
Orfű (rövid hír)
Dunántúli Napló, 2013. 06. 21.

Természetvédelmi beruházások a Mecsek és a Villányi-hegység barlangjaiban
Közelről - Kossuth Rádió, 2013. 10. 21.

Természetvédelmi beruházások a Mecsek és a Villányi-hegység barlangjaiban
Környezet és egészség - RádióAktív Pécs, 2012. 09. 04.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2014. 01. 15. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design