magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Futó pályázataink » A Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépületének használati melegvíz, fűtés- és hűtésigény kielégítésére szolgáló hőszivattyús rendszerének kialakítása
A Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépületének használati melegvíz, fűtés- és hűtésigény kielégítésére szolgáló hőszivattyús rendszerének kialakítása
 
A projekt neve: "A Mohácsi Történelmi Emlékhely új Fogadóépületének használati melegvíz, fűtés- és hűtésigény kielégítésére szolgáló hőszivattyús rendszerének kialakítása".
 
A közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Energia Központ Nonprofit Kft, 1134, Budapest, Váci út 45.
 
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: www.nfu.hu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.
 

 
Általános leírás, műszaki adatok

Jelen pályázat a Projektgazda Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Mohácsi Történelmi Emlékhely új Fogadóépületének hőszivattyús energiaellátását célozza.

A projekt helyszíne: Sátorhely külterület 0266 hrsz. Az új, látogatóközpont célú, 4 szintes Fogadóépület egy 20 méter átmérőjű kör alaprajzra épül, tetején üvegkupolával lezárva. Az épületben állandó és ideiglenes kiállítások kapnak helyet; büfé, ajándékbolt, információs pont, rendezvénytér és látogatóközpont is kialakításra kerül. Az épület környékén parkot, sétaútvonalakat, pihenőhelyeket alakítanak ki, parkolóhelyek kerülnek kijelölésre.
A projekt célja, hogy a modern és építészeti szempontból igen nívós új Fogadóépület – mely nagyban hozzájárulhat a terület turisztikai felértékelődéséhez – energetikai szempontból is megfeleljen ennek a magas színvonalnak, s türközze a Projektgazda szemléletét is. Ezt leginkább úgy tudjuk elérni, ha a hő-, hűtés- és melegvíz-igények kielégítésére a legkisebb ökológiai lábnyomot jelentő hőszivattyús rendszer valósul meg, hozzájárulva a megújuló energiaforrás-felhasználás elterjesztéséhez és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentéséhez.

A projekt természetvédelmi területen valósul meg, ahol lokális szinten a légszennyező anyagok – köztük különösen a korom – kibocsátásának lehető legalacsonyabb szinten tartása fontos szempont.

Regionális és globális szinten jelentős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése a hagyományos energiahordozók felhasználásához képest. A hőszivattyús rendszer – összehasonlítva egy gáz, vagy pellet fűtési megoldással, melyek központi klímahűtéssel párosulnak – járul hozzá leginkább a károsanyag kibocsátás csökkenéshez, mind közvetlenül a projekt helyszínén, mint közvetetten, nemzetgazdasági szinten is. A várható éves ÜHG-kibocsátás csökkenés 33,8 tonna.

A kiválasztott változat szerint a Fogadóépület fűtési és hűtési hőigényét, illetve használati melegvíz igényét egy monovalens (kisegítő fűtés nélküli), zárt szondás, vertikális geotermikus hőszivattyús rendszer szolgálja ki. A rendszer primer oldalán 20 db 100 méter mély furat készül. A két hőszivattyú egy 1500 literes puffertartályba, illetve egy 500 literes használati melegvíz tartályba dolgozik.

A kivitelezés 2010. szeptember és 2011. április között történik, igazodva ezzel az új látogatóközpont 2011. tavaszi megnyitásához.

Az épület gazdaságos működtetéséhez szükséges a jövőbeni energiaköltségek alacsony szinten tartása is. A megvalósítandó tervezett talajszondás hőszivattyús rendszer évi mintegy 68320 kWh villamos energia és kb. 1180 GJ földhő felhasználásával el tudja látni a teljes épület fűtését és hűtését, illetve használati melegvíz igényét.
 
 
   
 
2011. 04. 08. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design