magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Tolna » Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet
Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet
 
A Tolna és Fejér megyék határán elterülő tájvédelmi körzet természeti értékeit, felszínalaktani adottságait a jégkorszak idején vastagon felhalmozódott löszréteg határozza meg. Délen a Duna hordalékaként itt maradt homoktalajon homoki legelők, löszpusztarétek és láprétek jöttek létre. A terület kiemelkedő természeti értékei a különféle orchideák, a tátorján és a tarka sáfrány. A nagydorogi Cikta majorban őshonos háziállatokat lehet megtekinteni. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai garantált túrákkal, valamint előzetes egyeztetés alapján kérhető programokkal várják a látogatókat.Cikta tanösvény

A tanösvény a Nagydorog közelében található Szenes-legelőn haladva a homokpuszta természeti értékeit ismerteti a látogatókkal. A túra során az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és madárvilágának képviselőivel, ürgékkel, búbos bankákkal, gyurgyalagokkal találkozhatnak az érdeklődők. Emellett természetesen képet kaphatunk a gyepterületek hasznosításáról, a külterjes állattartásról és az érdekes, ősi magyar állatfajtákról is.
A tanösvény szakvezetéssel, illetve az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével járható be.
Program időtartama: 4 óra
Túra hossza: 5 km
Helyszín: Dél-Mezőföld TK, Nagydorog, Szenes-legelő, Cikta major
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Nagydorogról Györköny felé vezető műútról a védett területet jelző táblánál balra, északi irányba letérve, földúton; vagy menetrend szerinti közvetlen autóbuszjárattal Szekszárdról, Paksról vagy Székesfehérvárról. [TÉRKÉP]
Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.Ürge tanösvény

A 2013-ban felavatott tanösvény szakvezetéssel, vagy önállóan, a kihelyezett tájékoztató táblákat megtekintve, illetve az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével járható be. A tanösvény a Paks határában, onnan gyalogosan is megközelíthető Ürge-mezőn haladva szintén a homokpuszta természeti értékeit ismerteti a látogatókkal. A túra során nagy valószínűséggel találkozhatunk a névadó ürgékkel, de a puszta érdekes növény-, rovar- és madárvilágának tagjai is szemünk elé kerülhetnek.
Program időtartama: 3,5 óra
Túra hossza: 4 km
Helyszín: Dél-Mezőföld TK, Paks, Ürge-mező
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Paksról. A városi uszoda mellett haladó Kishegyi úton, az M6-os autópálya felüljárón keresztül érhető el a terület széle. [TÉRKÉP]
Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.Információ, jelentkezés programjainkra

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
dunadrava@ddnp.kvvm.hu
   
 
2017. 02. 24. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design