magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Somogy » Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
 
A Belső-Somogyban elhelyezkedő Boronka-mellék erdők borította, vízfolyások szabdalta területe igen változatos növényvilággal rendelkezik. A lápoktól a száraz homoki gyepekig a legkülönbözőbb növénytársulások képviseltetik magukat. A természeti értékek fennmaradásában az is közrejátszott, hogy a második világháborúban a németek háromszoros aknazárat telepítettek a területre, melyet 1956-ig folyamatosan szervezett aknaszedő alakulatok semlegesítettek. Az erdőben ismét éledeznek a hajdani puszták: Cserfekvés, Virágospuszta, Szőkepuszta, Háromház, Kopárpuszta, Kakpuszta.
A terület természeti értékeit szakvezetéses túrákon fedezhetjük fel. A kisvasutas kirándulás alkalmával barangolhatunk a valamikori puszták helyén, egykor sokak által lakott tájban, ahol ma erdők zöldellnek, patakok csordogálnak. Felkereshetjük az egykori második világháborús frontvonal maradványait is.
A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén a Zselici Csillagoségbolt-parkhoz hasonlóan alacsony a fényszennyezés, így itt is remek lehetőség kínálkozik éjszakai csillagnéző túrák megtartására.

 

Tőzike tanösvény

A 2011-ben átadott Tőzike tanösvény végigjárása során terepi megfigyelések útján a látogatók új ismeretekkel gazdagodhatnak. A táj minden évszakban változatos: tavasszal virágokban gyönyörködhetünk, nyáron hallgathatjuk a patak hősítő csobogását, ősszel a lombszíneződést és a gombákat figyelhetjük meg, a téli hóban állatok nyomaira bukkanhatunk.
A túra során az érdeklődők számos érdekes információt hallhatnak a területen található változatos társulásokról – a tölgy-kőris-szil ligeterdőkről, a gyertyános tölgyesekről, a lápokról, mocsarakról – és azok különleges élővilágáról.
A tanösvény az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével vagy szakvezetéssel járható be.
 


Eltűnt puszták nyomában tanösvény

A 2013-ban átadott tanösvény a Mesztegnyői Erdei Vasút kakpusztai végállomásától indul. A tanösvényt bejárva a látogatók megismerhetik a terület természeti értékeit és a hajdani puszták életét. Az egykori településeken áthaladva a még meglévő házakat, romokat, feszületeket lehet megtekinteni.
A tanösvény az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével vagy szakvezetéssel járható be.
A tájvédelmi körzetbe látogatók garantált túrák, illetve előzetes egyeztetés alapján megtartható programok közül választhatnak.Kisvasutazás és túra a Tőzike tanösvényen

A túrára erdei kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőtől a kakpusztai végállomásig, ezt követően gyalogosan járják be a tanösvényt. A valamikori puszták helyén, egykor sokak által lakott tájban napjainkban már embertől szinte háborítatlan fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mellett haladva ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak a látogatók. A kellemes séta során kis szerencsével számtalan virágzó növényfajt – kakasmandikót, májvirágot, farkasboroszlánt, tavaszi csillagvirágot és tavaszi tőzikét – is meg lehet csodálni.
Program időtartama: 3-4 óra + 2x1 óra kisvasutazás
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Mesztegnyő, kisvasút állomás
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.
A kisvasút jegyárát külön kell fizetni.
Hasznos: Fontos a szúnyogok és kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása.

 

Kisvasutazás és túra az Eltűnt puszták nyomában tanösvényen

A mesztegnyői állomásról a résztvevők kisvasúttal indulnak a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe. A kakpusztai végállomástól gyalogosan sétálva ismerhetik meg a terület természeti értékeit. Az egykori településeken áthaladva a még meglévő házakat, romokat, feszületeket lehet megtekinteni. A régi történetek segítségével megelevenednek az egykori puszták, ma erdős terület mindennapjai. A résztvevők a II. világháború nyomaival is találkozhatnak a túra során.
Program időtartama: 4 óra + 2x1 óra kisvasutazás
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Mesztegnyő, kisvasút állomás
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely ide kattintva érhető el.
A kisvasút jegyárát külön kell fizetni.
Hasznos: Fontos a szúnyogok és kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása.
 
 

Információ, jelentkezés a programokra:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu

 
   
 
2017. 02. 24. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design