magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Baranya » Nagyharsányi Szoborpark
Nagyharsányi Szoborpark
 
 
Az új fogadóépület látványterve


Szoborpark


Szoborpark


 
       
FIGYELEM! A SZOBORPARK ZÁRVA TART!

A Kikerics panoráma sétány és a Szoborpark fogadóépület építési munkálatai miatt a Nagyharsányi Szoborpark 2019. február 25-től 2020. január 31-ig zárva tart.

A belépés az építési területre, valamint a Szársomlyó fokozottan védett területére SZIGORÚAN TILOS!


A kivitelezési munkálatok miatt a Szársomlyóra induló szakvezetéses túráink 2020. január végéig nem indulnak!

Megértésüket köszönjük!

A beruházások „Az új Kikerics panoráma sétány létrehozása, és a Dél-Dunántúl Natura 2000 természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának bővítése, modernizálása” című KEHOP-pályázat támogatásával valósulnak meg. Információ a pályázatról:
www.ddnp.hu/kehop_kikerics
 
 
 
A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó jellegű, nyári alkotótelepet létesítettek. Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének kell átadni. Ez jelentette a mai szabadtéri szoborpark alapját. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, majd később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. Az alkotói műhely kitűnő helyszínévé vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott.

Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).

A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.

A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.
 
A Nagyharsányi Szoborparkot 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. Bejáratánál ekkor új információs tábla került kihelyezésre, amely a Szoborparkról, a Szársomlyó Természetvédelmi Területről és a látogatási lehetőségekről ad tájékoztatást.Az elnevezésről


A köztudatban a létesítmény többféle elnevezéssel rendelkezik: „Nagyharsányi Szoborpark”, „Villányi Szoborpark”, „Villányi Alkotótelep”, „Villányi Művésztelep”. Mivel a szoborpark Nagyharsány közigazgatási területén fekszik, a szimpozionok keretében végzett alkotó tevékenység itt zajlott, az elkészült műalkotások itt tekinthetők meg, továbbá a művészek lakóhelyeként szolgáló Gyimóthy-villa is Nagyharsány területén helyezkedik el, ezért esett a választás a „Nagyharsányi Szoborpark” elnevezésre.

 

Elhelyezkedés

Nagyharsány és Villány között, a főútról északi irányban letérve.
Tábla jelzi a helyszínt. [TÉRKÉP]
Autóbusz megállóhely neve: Nagyharsány, szoborpark
FacebookNyitva tartás


április 1 - szeptember 30.: naponta 9.00-19.00

október 1 - március 31.: naponta 10.00-16.00Belépő

- felnőtt: 400 Ft/fő

- 18 éves kor alatt: 250 Ft/fő

IrányPécs! kártyával 20% kedvezmény
- NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultakInformáció

Tel.: 30/377-3388 (munkaidőben)

   
 
2020. 01. 02. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design