magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Pályázataink » Dunaszekcsői „Telelő” Duna élőhelyrehabilitációs célú kotrása, Felső-zátonyi mellékág mederelzáró kövezés természetvédelmi célú korrekciója
Dunaszekcsői „Telelő” Duna élőhelyrehabilitációs célú kotrása, Felső-zátonyi mellékág mederelzáró kövezés természetvédelmi célú korrekciója
 

A kedvezményezett neve:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt címe:
Dunaszekcsői „Telelő” Duna élőhelyrehabilitációs célú kotrása, Felső-zátonyi mellékág mederelzáró kövezés természetvédelmi célú korrekciója

A szerződött támogatás összege:
272 000 000,- Ft

A támogatás mértéke (%-ban):
100%

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt keretében egyrészt meg kívánjuk valósítani a „Telelő” Duna részleges kotrását, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával. A kotrási mező területének és az eltávolítandó üledék mennyiségének pontos meghatározására a geodéziai felmérések eredményeinek ismeretében kerül majd sor, mely felmérés a projekt keretén belül kerül megvalósításra. Másrészt kialakításra kerül egy olyan vízkormányzó műtárgy, amely már közepes vízállások idején is lehetővé teszi a holtág vízpótlásának biztosítását, valamint a Duna apadásakor alkalmas a víz holtágban történő visszatartására.

A beavatkozás eredményeként a „Telelő” Duna vízháztartásának javulását várjuk, beleértve a nagyobb állandó vízmélységet, víztömeget, továbbá a magasabb vízszint tartásának lehetőségét, melynek eredményeként megállnak a sekélyebb területek benövényesedési folyamatai.

A projekt keretében megvalósítjuk továbbá a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrását, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával. A kotrási mező területének és az eltávolítandó üledék mennyiségének pontos meghatározására a geodéziai felmérések eredményeinek ismeretében kerül majd sor, mely felmérés a projekt keretén belül kerül megvalósításra. Részben el kívánjuk bontani a mellékágat elzáró kőszórást. A keresztgát korrekciójának jellege, mértéke, jellemző paraméterei a felmérési eredmények ismeretében kerülnek majd meghatározásra a projekt keretein belül.

A beavatkozás eredményeként a víztest ismét olyan átfolyó rendszerű mellékággá fog válni, amelyen a mostaninál jelentősen alacsonyabb dunai vízállása esetén is átáramlik a folyó vize.

A projekttel érintett területre Natura 2000 fenntartási terv még nem áll rendelkezésünkre, a „Béda-Karapancsa” elnevezésű, HUDD20045 jelű kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területre vonatkozóan a jelen projekt keretében készül el.

Az építési tevékenységeken kívül a projekt keretében beszerzésre kerülnek a tervezett beavatkozások megalapozásához, megvalósításához, de leginkább a területen folytatott monitoring tevékenység ellátásához használandó eszközök is.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.06.30.

Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00065

   
 
2017. 01. 06. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design