magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
» Pályázataink » Kisvízfolyások természetességének javítása, oldalirányú átjárhatóság fejlesztése: a babócsai Bika-rét vízutánpótlásának biztosítása a Rinya-patakból történő vízkivezetéssel
Kisvízfolyások természetességének javítása, oldalirányú átjárhatóság fejlesztése: a babócsai Bika-rét vízutánpótlásának biztosítása a Rinya-patakból történő vízkivezetéssel
 

A kedvezményezett neve: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A projekt címe: Kisvízfolyások természetességének javítása, oldalirányú átjárhatóság fejlesztése: a babócsai Bika-rét vízutánpótlásának biztosítása a Rinya-patakból történő vízkivezetéssel

Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00014

A szerződött támogatás összege: 54.000.000.- Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt fő eleme a Babócsa községhatárban található Bika-rét vízutánpótlásának biztosítása a Rinya-patakból történő vízkivezetéssel, s ezzel együtt a mocsárrét és a keményfás ligeterdő élőhelyek vízháztartásának javítása. A cél elérése érdekében a Rinya-patakon egy vízkivezető oldalműtárgy építésével egy régi mellékágba vizet  juttatunk, s ezen mellékág fogja feltölteni a Bika-rét mocsárrétjét. A mellékág esetében a feltöltődött és/vagy elgátolt szakaszokon gépi tereprendezést kell végezni. Az északi irányú elfolyás megakadályozása, illetve a mocsárrét optimális vízszintjének beállítása érdekében 3 kisebb fenékküszöb kialakítása is elengedhetetlen.

Fentieken túl a projekt részeként megvásárolni tervezünk egy 3,5 ha kiterjedésű, idegen tulajdonban lévő szántóterületet. Ez jelenleg erősen gyomos, és invazív fajokkal erősen szennyezett. Élő vízfolyás közelsége, illetve a szomszédos természetszerű erdőállományok miatt is célszerű más művelési ágba vinni, a terület jövőbeni hasznosításának figyelembe vételével. Az élőhelyi adottságoknak megfelelően a 3,5 ha-os területen őshonos, területre jellemző fafajok alkalmazásával erdőtelepítést hajtunk végre. A Natura 2000 projektterület védett madárállományának megfigyelhetősége érdekében madármegfigyelő tornyot építünk, tájékoztató táblát állítunk.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017.12.31.

 

Záró sajtóközlemény:
Befejeződött a babócsai Bika-rét természetvédelmi célú vízellátásának javítását szolgáló projekt

   
 
2018. 03. 20. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design