NP-DUNADRAVA PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Pályázataink
A projekt neve: "A Mohácsi Történelmi Emlékhely új Fogadóépületének használati melegvíz, fűtés- és hűtésigény kielégítésére szolgáló hőszivattyús rendszerének kialakítása".
 
A közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Energia Központ Nonprofit Kft, 1134, Budapest, Váci út 45.
www.energiakozpont.hu
 
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: www.nfu.hu
 
 
A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Általános leírás, műszaki adatok

Jelen pályázat a Projektgazda Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Mohácsi Történelmi Emlékhely új Fogadóépületének hőszivattyús energiaellátását célozza.

A projekt helyszíne: Sátorhely külterület 0266 hrsz. Az új, látogatóközpont célú, 4 szintes Fogadóépület egy 20 méter átmérőjű kör alaprajzra épül, tetején üvegkupolával lezárva. Az épületben állandó és ideiglenes kiállítások kapnak helyet; büfé, ajándékbolt, információs pont, rendezvénytér és látogatóközpont is kialakításra kerül. Az épület környékén parkot, sétaútvonalakat, pihenőhelyeket alakítanak ki, parkolóhelyek kerülnek kijelölésre.
A projekt célja, hogy a modern és építészeti szempontból igen nívós új Fogadóépület – mely nagyban hozzájárulhat a terület turisztikai felértékelődéséhez – energetikai szempontból is megfeleljen ennek a magas színvonalnak, s türközze a Projektgazda szemléletét is. Ezt leginkább úgy tudjuk elérni, ha a hő-, hűtés- és melegvíz-igények kielégítésére a legkisebb ökológiai lábnyomot jelentő hőszivattyús rendszer valósul meg, hozzájárulva a megújuló energiaforrás-felhasználás elterjesztéséhez és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentéséhez.

A projekt természetvédelmi területen valósul meg, ahol lokális szinten a légszennyező anyagok – köztük különösen a korom – kibocsátásának lehető legalacsonyabb szinten tartása fontos szempont.

Regionális és globális szinten jelentős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése a hagyományos energiahordozók felhasználásához képest. A hőszivattyús rendszer – összehasonlítva egy gáz, vagy pellet fűtési megoldással, melyek központi klímahűtéssel párosulnak – járul hozzá leginkább a károsanyag kibocsátás csökkenéshez, mind közvetlenül a projekt helyszínén, mint közvetetten, nemzetgazdasági szinten is. A várható éves ÜHG-kibocsátás csökkenés 33,8 tonna.

A kiválasztott változat szerint a Fogadóépület fűtési és hűtési hőigényét, illetve használati melegvíz igényét egy monovalens (kisegítő fűtés nélküli), zárt szondás, vertikális geotermikus hőszivattyús rendszer szolgálja ki. A rendszer primer oldalán 20 db 100 méter mély furat készül. A két hőszivattyú egy 1500 literes puffertartályba, illetve egy 500 literes használati melegvíz tartályba dolgozik.

A kivitelezés 2010. szeptember és 2011. április között történik, igazodva ezzel az új látogatóközpont 2011. tavaszi megnyitásához.

Az épület gazdaságos működtetéséhez szükséges a jövőbeni energiaköltségek alacsony szinten tartása is. A megvalósítandó tervezett talajszondás hőszivattyús rendszer évi mintegy 68320 kWh villamos energia és kb. 1180 GJ földhő felhasználásával el tudja látni a teljes épület fűtését és hűtését, illetve használati melegvíz igényét.