magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Ürgefelmérések a DDNPI működési területén
2019.05.30.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer protokolljának megfelelően minden évben április végén mérik fel az ismert ürgeállományokat. Az elmúlt két évben megkezdődött az ürgepopulációk részletesebb felmérése, melynek során a rendszeres monitoring célra kijelölt 5 ha-os mintanégyzetek mellett az egész élőhelyen igyekszünk megkeresni és térinformatikai fedvény formájában rögzíteni az ürgelyukakat. Részletek »
Orchideák a Dráva mentén
2019.05.29.
Őrtilosban, ahol a Dráva belép hazánk területére, a folyó mentén több olyan gyep található, amelyeken védett növényritkaságaink díszlenek. Ezeken az egykor jellemzően legeltetéssel hasznosított területeken a háztáji állattartás visszaszorulása a gyepek számára kedvezőtlen folyamatokat eredményezett. Részletek »
Virágzik a szibériai nőszirom a drávaszentesi üde réten
2019.05.28.
A drávaszentesi gyepterületek évtizedek óta az állattartást szolgálják. Ezeken vagy legeltetés folyik, vagy kaszálóként adnak értékes szénát. Az üde rétek mélyebb foltjaiban a téli és tavaszi időszakban megjelenik a vízborítás, és a csapadékviszonyoktól függően e szittyós-sásos tocsogók akár a nyár közepéig is kitartanak. Részletek »
Jurta Porta Kaposvárott
2019.05.27.
Idén ismételten megrendezésre került a Jurta Porta nevű szemléletformáló vetélkedő a Somogy-megyei megyeszékhelyen. Több mint háromszáz kisgyerek népesítette be a kaposvári Vigasságok terét. A javarészt alsósokból és nagycsoportosokból álló tízfős csapatok izgalmas, játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek meg az egészségesebb életmódhoz szükséges elemekkel. Részletek »
Kitüntetések a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kollégáinak
2019.05.24.
Dr. Nagy István agrárminiszter elismeréseket adományozott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három munkatársának a Magyar Nemzeti Parkok Hete május 24-én Kecskeméten tartott nyitórendezvényén. Részletek »
Gólyák nyomában Béda-Karapancsán - kenuzás a nemzeti parkban
2019.05.23.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt van hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek. Ligeterdeiben kockás liliom, jerikói lonc és fürtös gyűrűvirág is előfordul. A mocsárrétek, legelők növényei a réti iszalag és a mocsári aggófű. Részletek »
Idegenek a természetben – a süntök
2019.05.17.
Egyre több olyan fajjal találkozhatunk, amiknek nem lenne helye környezetünkben. Özönfajoknak hívjuk ezeket, legismertebb talán a parlagfű, vagy az állatok közül a harlekinkatica vagy a márványpoloska. Sajnos egyre több inváziós növény és állat hódít területeket és ezzel az őshonos természetes fajokat és élőhelyeket veszélyeztetik. Részletek »
Csobogva ívnak a nyurgák Gemencen
2019.05.16.
Az április végén – május elején levonult kisebb árhullám elegendő volt arra, hogy megkezdődjön a pontyfélék és a keszegfélék násza a Duna magyarországi legnagyobb ívóhelyén, Gemencen. Részletek »
Levonult az áradás, péntektől ismét látogatható az Abaligeti-barlang
2019.05.16.
Az Abaligeti-barlangban levonult az áradás, május 17-től (péntek) ismét látogatható a barlang. Részletek »
A hideg és csapadékos idő következményei
2019.05.16.
A jelenlegi több napos hideg és csapadékos idő a nálunk költő madarak jelentős részének a legrosszabb időszakban érkezett. A frissen kikelt fiókákat ilyen időben egyszerre kellene takarással melegen és szárazon tartani, valamint a hideg miatt megnövekedett kalóriaigény miatt a szokásosnál sűrűbben táplálni. Részletek »
Felhívás Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék védjegy kérelmezésére
2019.05.15.
A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében. Részletek »
A legelő-helyreállítás áldásos hatása a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben
2019.05.14.
Néhány évvel ezelőtt a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozó abaligeti legelőn helyreállítási munkák kezdődtek. Egykoron a falu állatállománya legelt a területen, de a külterjes állattartás visszaszorulásával a gyep bizonyos részei cserjésedésnek indultak. Részletek »

« Vissza     Előre »   

KEHOP-pályázataink
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális KEHOP-pályázatainkkal kapcsolatos információk.
Interreg pályázat
 
Ide kattintva elérhetőek az aktuális Interreg pályázatunkkal kapcsolatos információk.
Napközis táborok
Az idei nyár folyamán két napközis tábort szervez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Pécsett, a Tettye Oktatási Közpoontban.

Nyárkezdő napközis tábor
június 24-28.


Kis természetvédők napközis tábora
július 29-augusztus 2.


A táborokról részletes ismertető és jelentkezési lap a fenti linkekre kattintva tölthető le!

FIGYELEM! Mindkét tábor létszámkerete betelt, sajnos nem tudunk több jelentkezést fogadni.
 
Galéria
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megújult fotógalériája a logóra kattintva érhető el.
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

Mentés
Mentés
2019. évi eseménynaptár
Szürkemarha termékek
 
 
Kérjük kattintson ide a termékekről szóló ismertetés megtekintéséhez!
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
Ős-Dráva Látogatóközpont

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zselici Csillagoségbolt-park
  
 
 

Bemutatóhelyek honlapjai


Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

Mészégető-források barlangja

Ős-Dráva Látogatóközpont

Tettyei mésztufa-barlang

 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design