magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Feketébe öltözött a galagonya
 
Ki ne ismerné Weöres Sándor versét, melyben őszi éjjel izzik a galagonya ruhája? Hazánkban két piros-vörös termésű galagonyával is gyakran találkozhatunk erdőszéleken, út menti cserjésekben: ezek az egybibés galagonya és a cseregalagonya (kétbibés galagonya). Bokrai ősszel a messziről piroslanak, izzanak a terméstől.
   
 
Kevesen tudják azonban, hogy nem minden galagonya izzik. Van egy sokkal ritkább galagonyafajunk is, amely termésének színéről a fekete galagonya nevet kapta (Crataegus nigra). Nem csak ebben különbözik piros rokonaitól: azok 1-2 magvú terméseivel szemben feketén fénylő termése 5 magot is rejt, valamint levelei sekélyebben karéjosak.
Elsősorban Kárpát-medencei elterjedésű faj, a Duna mentén a Csepel-szigettől délre fekvő ártéri erdőkben fordul elő. Nagyobb állománya Gemencen és Béda-Karapancsán él csak, így védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani. Az ártéri élőhelyek folyamatos beszűkülése, és ezzel együtt a természetszerű ártéri erdők visszaszorulása miatt állományai országosan csökkentek. Hazánkban fokozottan védett!

A fekete galagonyával azonos élőhelyen fordul elő az egybibés galagonyával alkotott hibridje is, a Degen Árpád botanikustól elnevezett Degen-galagonya. Ennek termése sötét bordó, magjainak száma is kevesebb. A Gemenc látogatható túraútvonalait felkereső figyelmes természetjáró mind a fekete galagonyával, mind a hibridjeivel is találkozhat.

Szöveg: Schmidt Tamás
Fotó: Kovács Attila
   
 
2019.11.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design