magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Őszi tisztító kaszálások a Dráva menti gyepeken
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által kezelt védett gyepeken fontos munka a nyár végén - ősz elején elvégzendő tisztító kaszálás. A legelőkön azt a növényzetet kell eltávolítani, amelyeket az állatok nem legeltek le, míg a kaszálókon a sarjú betakarítása válhat szükségessé.
   
 
A munkálatok során már lekaszálhatóak olyan védett fajok kórói is, mint például a magasszárú kocsord. Ez a 2-3 méter magasra is megnövő védett fajunk alpesi flóraelem és a Duna-Dráva Nemzeti Park zákányi, őrtilosi szakaszán több helyen is előfordul. A képen még virágzásban látható, apró, zöldessárga szirmú virágai ernyőkben nyílnak. Június-júliusi virágzását követően októberre beérlelte magjait, így a kaszálás már nem veszélyezteti létét, sőt, a gyepek megfelelő időben történő tisztítása elősegíti fennmaradását. Ez a magasszárú kocsord és egyéb védett növényfajok érdekében szezon végén végzett tisztító kaszálások lényege, egyik fő célja.
 
Szöveg és fotó: Mezei Ervin
 
   
 
2019.10.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design