magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
A gímpáfrány újabb előfordulása a Nyugat-Dráva Tájegységben
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park drávai szakaszát Őrtilos és Heresznye között hol meredeken, hol pedig lankásabban de végig kíséri az úgynevezett magaspart. A Dráva egykori árterületeinek sík felszíne itt találkozik a nyugat-belső-somogyi kistáj magasabb térszíneivel.
   
 
A meredek oldalak forrásokkal, időszakos vízfolyásokkal tagolt erdei viszonylag hűvös, párás környezetet teremtenek, így adva otthont olyan növényfajoknak, amelyek egyébként elsősorban a középhegységeinkben élnek. Ilyen faj a mutatós megjelenésű, védett gímpáfrány is. Az elmúlt napokban került elő a magaspart csurgói szakaszán több tő, s láthatóan jól érzik magukat a forrásokból fakadó apró vízfolyások mentén. Leveleik fényesek és örökzöldek. Több esetben régi kutak falán találhatjuk meg, ám az erdei előfordulása nálunk jóval ritkább. A nemzeti park ezen szakaszán eddig mindössze egyetlen lelőhelye volt ismert, az őrtilosi Vasút-oldalban. A gímpáfrányok mindkét szóban forgó élőhelye a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe tartozó erdőterületeken van, így létüket nem fenyegeti jelentősebb veszélyeztető tényező.

Szöveg: Mezei Ervin, fotó: Völgyi Sándor

   
 
2019.10.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design