magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Konferenciát tartottunk a mohácsi csatáról
 
A Mohácsi Nemzeti Emlékhely feladata, hogy kegyelettel és méltósággal ápolja a csatában elhunytak emlékét, emlékeztesse az élőket a sorsfordító eseményre, és a legújabb ismereteket közvetítse az idelátogatóknak, ezzel is alakítva a magyar történelmi identitást. Ennek érdekében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint az Emlékhely üzemeltetője tudományos konferenciát rendezett a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen 2018. december 7-én, „Hol sírjaink domborulnak” - A Mohácsi Nemzeti Emlékhely szerepe az emlékezet ápolásában címmel.
   
 
A konferencia kedves gesztussal vette kezdetét, Szűcs József helytörténeti kutató vehette át a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium elismerését. Szűcs József, „Józsi bácsi” időt, energiát nem kímélő, több évtizeden át folytatott szorgalmas és alapos kutatómunkája jelentős mértékben hozzájárult a Mohácsi Nemzeti Emlékhely létrehozásához és a csata emlékezetének megőrzéséhez.

Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő és Szekó József, Mohács Város Polgármestere.

A nyitóelőadást Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára tartotta meg: a nemzeti parkokban folyó örökségvédelmi munkákról részletes áttekintést adva. Dr. Négyesi Lajos hadtörténész, a HM kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos titkárságvezetője a mohácsi emlékhely értelmezését mutatta be, kitekintéssel más történelmi emlékhelyekre.
Dr. B. Szabó János történész, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársa a mohácsi csata korszakról korszakra változó megítélését mutatta be, azt, hogy a XVI. századtól napjainkig terjedő időszak történelmi periódusaiban mit emeltek ki, milyen aktuálpolitikai célok eléréséhez használták fel, és értelmezték újra a csatát és annak résztvevőit.

A mohácsi csatával kapcsolatosan napjainkban jelentős kutatások folynak. Ezen kutatások legfrissebb eredményeit Dr. Pap Norbert, a PTE TTK Földrajzi Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum régésze mutatták be az érdeklődő résztvevőknek.

A csatával kapcsolatos kutatásokat segítő új adatbázisról Dr. Neumann Tibor, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa számolt be, majd Dr. Kovaliczky Gergely régész-főmuzeológus, a Janus Pannonius Múzeum képviseletében a parasztvárak jelentőségéről beszélt. Gőzsy Zoltán, a PTE BTK TTI tanszékvezető egyetemi docense és Dr. Varga Szabolcs történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa helytörténeti kutatások eredményeit ismertették közös előadásukban, A mohácsi csata emlékezete a 19. századi Dél-Dunántúlon címmel. A konferencia záróelőadásán Dr. Kolutácz Andrea etnográfus, történész-muzeológus, a Kanizsai Dorottya Múzeum munkatársa azt mutatta be, hogy miként él a mohácsiak emlékezetében, valamint milyen formában jelenik meg a város épített, tárgyi és szellemi kultúrájában a sorsdöntő történelmi összecsapás.

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Pak Igazgatóság fotóarchívuma
További képek megtekinthetők az eseményről az alábbi linken:
https://www.flickr.com/photos/dunadrava/albums/72157674374326427
   
 
2018.12.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design