magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Összefoglaló a Baja környékén megrendezett Gólya Road Show-ról
 
Idén június 7-én ismét megszervezésre és lebonyolításra került a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show.
   
 
Érdeklődők népes csapata a hercegszántói fészeknél (Fotó: Mórocz Attila)
 
A Road Show ezúttal is nyitott volt az érdeklődők számára. A meleg időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több mint 770 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményről a Bajai Rádió, az MTI fotósa, a Bajai TV és több internetes portál is beszámolt.
 
 
Hatalmas élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt (Fotó: Schneider Viktor)
 
 
 
Az eseményen 10 településen, összesen 17 fészeknél 57 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A költésben nagy szórás mutatkozott, hiszen amíg Vaskúton és Sükösdön éppen gyűrűzhető méretűek voltak a fiókák, addig a bajai fészekben már szinte teljesen kitollasodott fiókákat találtunk.
 
 
A bajai 5-ös fészekalj, és a gyűrűzést végig figyelemmel kísérő öreg madár (Fotó: Mórocz Attila)
 

 
Az idei évben 3-4 fióka volt a jellemző fészkenként, de van 3 fészek, amelyben 5-5 fióka cseperedik. A tavalyi évhez képest jobb, míg általánosságban jónak mondható az idei fiókaátlag (3,4 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.
 
 Színes gyűrűvel jelölt gólyafiókák (Fotó: Mórocz Attila)

 
A fióka-számok alakulás Baja térségében:
2 fiókás fészek – 2 db
3 fiókás fészek – 8 db
4 fiókás fészek – 4 db
5 fiókás fészek – 3 db

A nap során két öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:
Jelenleg költ      Gyűrűzve                        Gyűrűzés éve    Korábbi leolvasás
Hercegszántó    SZLOVÁKIA, Drahnov    2012                   5x Hercegszántó
Hercegszántó    Szeremle                        2011                   5x Hercegszántó

   
Két öreg madár gyűrűjét sikerült leolvasnunk, ezúttal is beazonosításra került egy Szeremlén, valamint egy Szlovákiában jelölt gólya, mindkettő Hercegszántón.
 
  
Két öreg madár gyűrűjét sikerült leolvasnunk, ezúttal is beazonosításra került egy Szeremlén, valamint egy Szlovákiában jelölt gólya, mindkettő Hercegszántón (Fotók: Mórocz Attila)
 
 
A rendezvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, a Nemzeti Közművek Hálózat támogatásával valósult meg.
   
 
2018.06.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design