magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Bő termést hoztak idén a bédai tölgyek
 
Hazánkban a legkedveltebb fák közé tartoznak a tölgyek. Sokan hallottak már velük kapcsolatban legendákat, láttak hatalmas méreteket elérő példányokat. Számos itthon is előforduló fajuk közül a Duna folyását kísérő keményfás ligeterdők egyik fő fafaja a kocsányos tölgy, mely nagy termetű, akár a 35 métert is elérheti. Törzse nyúlánk, hengeres. A kérge barnás, vastag, hosszan repedezett. Termése hosszú, világosbarna makk, amin frissen olajzöld hosszanti sávok láthatóak; a kupacs a termés ¼-ét fedi. Hosszú életű fa, mely a 400 évet is megérheti.
   
  Kevésbé ismert, hogy nem minden évben terem, sőt bőséges termése csak 8-10 évente van. Ebből a szempontból kiemelkedő év volt 2017, hiszen igen gazdag volt az idei termés. Szeptember végén és október első felében a legtöbb fa alatt szinte szőnyeget alkotott a lehullott makk.

Mindig megbecsült fa volt, melyet a germánok az istenek fájának neveztek. Fáját nagyra értékeli az ipar, mert az kemény, tartós; kiváló épületfa és bútorasztalos alapanyag. Megőrölt kérgét cserzésre használták magas csersav tartalma miatt. A népi gyógyászatban bőrproblémákat orvosoltak a porított kéregből készült főzetekkel. Makkja ínségeledelnek számított, melyből lisztet nyertek.
 
Szöveg és fotó: Sztellik Endre
   
 
2017.12.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design